Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Ένα στα δύο παιδιά τρώει τα νύχια του σε κάποια στιγμή της ζωής του. Συχνότερα τρώνε τα νύχια τους τα αγόρια και κυρίως στην ηλικία 10 – 14 χρονών.

Το να τρώει τα νύχια του ένα παιδί μπορεί να δείχνει απλή στιγμιαία αμηχανία μέχρι άγχος και φόβο. Συνήθως καταφεύγουν σ’αυτήν την αμήχανη αντίδραση όταν νιώθουν καταπιεσμένα, αποτυχημένα και φοβισμένα. Είναι όμως η νυχοφαγία πρόβλημα εκατό τοις εκατό επίκτητο. Πρόβλημα που δεν έχει κληρονομική και ενστικτώδη βάση, πράγμα που δείχνει και την ευθύνη του περιβάλλοντος του παιδιού.

Η ευθύνη των γονιών σε αυτό το πρόβλημα είναι μεγάλη. Πρέπει να αναζητήσουν την αιτία σε δική τους συμπεριφορά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Χρειάζεται μεγάλη κατανόηση, αγάπη και χιούμορ. Ο έπαινος ή η επιδοκιμασία είναι το καλύτερο φάρμακο.

Προσέχουμε τι είναι εκείνο που μπορεί να προβληματίζει το παιδί και προσπαθούμε να εντοπίσουμε την αιτία πίεσης του παιδιού. Συνήθως η νυχοφαγία είναι μια φάση άγχους που περνάει, αν οι ίδιοι δείξουμε υπομονή. Όταν όμως επιμένει και δημιουργεί πρόβλημα στα χεράκια του, ζητάμε τη γνώμη του ειδικού που θα μας υποδείξει και τους τρόπους λύσης του προβλήματος.

Μοιράσου το με τους φίλους σου

Leave Your Reply