Το ‘Ξεκίνημα’ Οικολογικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής έχει εντάξει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά του μια πολύτιμη δράση, αυτή της Δανειστικής Βιβλιοθήκης γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι Το… δανείζεσθαι εστί φιλοσοφείν!

Η δράση αυτή βοηθάει τα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο δανεισμός των βιβλίων μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά -μεταξύ άλλων- να: εξοικειωθούν με την αναγνωστική λειτουργία, ασκηθούν στον προφορικό λόγο και στην διαδικασία παρουσίασης σε κοινό μέσα από την ανάγνωση/αφήγηση στην τάξη, αγαπήσουν το βιβλίο και να το εντάξουν στην ζωή τους ως επιλογή (Φιλαναγνωσία), διαβάσουν πολλά και διαφορετικά βιβλία, έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των βιβλίων γενικότερα, να αναπτύξουν την αισθητική τους μέσα από την εικονογράφηση και το δημιουργικό της έκδοσης του βιβλίου γενικότερα, ασκήσουν την κριτική τους ικανότητα μέσα από την εβδομαδιαία διαδικασία επιλογής βιβλίου αλλά και την συζήτηση-αξιολόγηση του βιβλίου που διάλεξαν με τα μέλη τους συμμαθητές του και την δασκάλα του, μάθουν να σέβονται τα βιβλία (σαν αντικείμενα), έρθουν σε επαφή με τον γονιό για όση ώρα τους διαβάζει το βιβλίο δημιουργικά, έχουν την ευθύνη ενός “δανεικού” αντικειμένου από το σχολείο και ότι αυτό συνεπάγεται, μαθαίνουν να μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας μας και εθίζονται στην οικονομία των υλικών και των πόρων αφού κατανοούν, στην πράξη, ότι ένα βιβλίο μέσα από την διαδικασία του δανεισμού μπορούν να το διαβάσουν πολλά διαφορετικά άτομα.

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά διεξοδικά τι είναι η δανειστική βιβλιοθήκη και πώς θα τη λειτουργούμε. Συζητάμε αρκετά μαζί τους και απαντάμε στις απορίες που μπορεί να έχουν. Τονίζουμε ότι πρέπει να προσέχουν τα βιβλία που θα δανείζονται και ενημερώνουμε τα παιδιά για τους κανόνες και τον τρόπο υλοποίησης της δράσης μας. Κάποιοι απλοί κανόνες μπορεί να είναι: δεν τα σκίζουμε, ούτε τα μουτζουρώνουμε, δεν ζωγραφίζουμε επάνω τους, προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο γυρίζουμε τις σελίδες, δεν τα πετάμε, τα βάζουμε σε ένα σημείο στο σπίτι όπου δε θα τα χάσουμε και δε θα τα καταστρέψει κάποιος άλλος (πχ ένα μικρότερο αδερφάκι), αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επιδιόρθωση ή αντικατάστασης σε πιθανή καταστροφή του βιβλίου είναι δική μας ευθύνη και όχι της μαμάς ή του μπαμπά να τα επιστρέψουμε στο σχολείο όπως τα πήραμε, μπορούν να τα βλέπουν και μόνοι τους όσες φορές θέλουν να τα ξαναδούν αρκεί να τα προσέχουν.

 

Μέσα στην τσάντα δανεισμού δίνουμε μαζί με το βιβλίο κάθε εβδομάδα τον προσωπικό κατάλογο δανεισμού αλλά και τον κανόνα λειτουργίας της δανειστικής μας βιβλιοθήκης ώστε, σε οποιαδήποτε στιγμή, το παιδί επιθυμεί μπορεί να ξαναθυμηθεί τόσο τους τίτλους που έχει ήδη δανειστεί όσο και τους κανόνες. Οι γονείς πάντα ενημερώνονται για τον τρόπο που λειτουργούμε την βιβλιοθήκη μας και τους επισημαίνουμε ότι δεν έχει νόημα  να αναλάβουν εκείνη την ευθύνη του δανεισμού αντί για τα παιδιά, γιατί τότε δε θα έχει κανένα νόημα η διαδικασία της δανειστικής βιβλιοθήκης